9/16/2015

Από μια σκέψη μέχρι ένα εξελιγμένο σύστημα θεραπείας



Ο καθ. William J. Fry ένας φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Champaign είχε έντονο ενδιαφέρον για την έρευνα βιοφυσικών. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Fry εργάστηκε  στο σχεδιασμό των πιεζοηλεκτρικούς μετατροπείς στο Ναυτικό Ερευνητικό Εργαστήριο Υποβρύχια Sound Division στην Ουάσιγκτον, D.C.  Έγινε καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Champaign το 1946 και ίδρυσε το Εργαστήριο Βιοακουστικής. Μαζί με τον αδελφό του, τον Francis J. Fry, ξεκίνησαν  έρευνες στις διάφορες πτυχές των υπερήχων με ιδιαίτερη προσοχή σε εφαρμογές στη βιολογία και την ιατρική. Μέρος της ερευνητικής τους ομάδας ήταν επίσης ο Reginald C. Eggleton, ο Joseph Pankau, η Elizabeth Kelly και ο Floyd Dunn.

Στη δεκαετία του 1950, ο καθ. William Fry, μετά από κατάλληλη έρευνα συνειδητοποίησε, ότι  ο υπέρηχος υψηλής έντασης θα μπορούσε τελικά να παρέχει μια μη επεμβατική χειρουργική τεχνική η οποία θα έδινε τα ίδια αποτελέσματα όπως η  επεμβατική χειρουργική σε ψυχολογικές και νευρολογικές διαταραχές. Κατά την επιδίωξη των στόχων αυτών, το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών του χορήγησε ένα συμβόλαιο για την ανάπτυξη του εξοπλισμού που θα παρήγαγε με το οποίο θα εντόπιζε βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα των ζώων.

 Ένα εξελιγμένο σύστημα μετατροπείς πολλαπλών επιπέδων σχεδιασμένο από τον καθηγητή Fry και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούσε εστιασμένο υπέρηχο υψηλής έντασης για να ανακαλύψει ένα μικρό σημείο κάκωσης χωρίς να προκαλέσει βλάβη στον περιβάλλοντα ιστό. Αυτό εφαρμόστηκε επιτυχώς στη διάσπαση τμημάτων των βασικών γαγγλίων σε ασθενείς με παρκινσονισμό.

Το 1957 ο William Fry, Francis J. Fry and Reginald C. Eggleton ίδρυσαν το Ερευνητικό Ινστιτούτο lnterscience στο Champaign, Illinois. Στο πεδίο του γιατρικού υπέρηχου η εργασία στο Ερευνητικό Ινστιτούτο  lnterscience είχε δύο στόχους: 

O πρώτος ήταν η ανάπτυξη και εφαρμογή του υπέρηχου υψηλής έντασης, ενορχηστρώσεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για θεραπεία νευρολογικών ή άλλων  διαταραχών  εγκεφάλου του ανθρώπου. 

Ο δεύτερος στόχος ήταν να αναπτυχθούν βάσει υπολογιστών συστήματα με υπέρηχο χαμηλής έντασης για την απεικόνιση των μαλακών ιστών. 

Σε συνεργασία με τον Dr. Russell Meyers, επικεφαλής της Νευροχειρουργικής Ιατρικής Σχολής του πανεπιστήμιο της Αϊόβα, αυτό το εξοπλισμό χρησιμοποιήθηκε για θεραπεία σε έναν αριθμό ανθρώπους που έπασχαν από διάφορες παθολογίες του εγκεφάλου και ειδικότερα στη νόσο του Πάρκινσον. 

Το 1960 σε μίτινγκ του American Institute of Ultrasound in Medicine παρουσίασαν το έργο τους σε ένα έγγραφο με τίτλο "Υπερηχογράφημα στη Νευροχειρουργική".

Γενικά ο καθ. Fry θεωρείται  ως  πρωτοπόρος που εισήγαγε τη χρήση του ηλεκτρονηκού υπολογιστή στην διαγνωστική υπερηχογραφία που το πέτυχε ένα χρόνο πριν το πρόωρο θάνατό του το 1968…

Σήμερα όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος η καταπολέμηση καρκινικών όγκων με υπέρηχους. Ο υπέρηχος είναι μια δύναμη η οποία μπορεί να καταστρέφει παθολογικά κύτταρα, να απαλύνει πόνο και να γιατρεύει. Ο εστιασμένος υπέρηχος υψηλής έντασης γνωστός πια ως θεραπεία HIFU χρησιμοποιείται ευρέως σε κορυφαία κλινικά κέντρα του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Είναι η πιο σύγχρονη εντελώς μη-επεμβατική και φιλική προς το σώμα θεραπεία όγκων. Πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία, χωρίς τομές και απώλεια αίματος, χωρίς ουλές και χωρίς στρες του χειρουργείου. Είναι  απολύτως ασφαλής και ακίνδυνη.
Τα διαθέσιμα HIFU-κέντρα στην Ευρώπη είναι: δύο στο Churchill Hospital στην Οξφόρδη, Ηνωμένο Βασίλειο,  πέντε στην Ιταλία - το πρώτο από τα οποία είναι στο Ογκολογικό Κέντρο  Μιλάνο, δύο στην Ισπανία και ένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης, Γερμανίας και το πιο κοντινό HIFU-κέντρο βρίσκεται στην Βουλγαρία όπου αντιμετωπίζονται οι εξής περιπτώσεις: ινομυώματα μήτρας, ινοαδένωμα  μαστού, καρκίνος του παγκρέατος, πρωτογενείς και δευτερογενείς όγκους του ήπατος, το σάρκωμα μαλακών μορίων, καρκίνος του νεφρού, κακοήθειες του μαστού. 
Στην Αθήνα υπάρχει επίσημος εκπρόσωπος της HIFU Κλινική Βουλγαρίας, ο οποίος μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας, να προετοιμάσει τα χαρτιά σας και να φρονδίσει για το ραντεβού σας  με τους ειδικούς.

Για περισσότερες πληροφορίες γράψτε μας στο e-mail:

hifumedgr@gmail.com
Τηλ6985017387





No comments:

Post a Comment